Monday, 31 December 2012

happy new year

assalamualaikum

malam nie tahun akhir untuk tahun 2012..selamat menyambut tahun baru semua..malam nie dok rumah diam-diam ja..jalan semua sesak ja..

ok..bye nak wat slide. rabu nie kena pre viva dengan jabatan perikanan

Friday, 14 December 2012

sedih, rungsing

kadang-kadang bila kita terima dugaan tue.kita akan rasa sedih, rungsing & macam-macam lagi kan..the same thing happen to me. huuhuuh..rasa nak nangis, sedih,blur dan pelbagai 1000 rasa macam..
bila rasa cam nie kita rasa perlukan seseorang yang boleh dipercayai dan boleh buat kita happy kan. yela..nak luahkan perasaan kita yang serabut nie..rasa cam nak ja balik penang jumpa kak & nangis dekat dia.bila  sem akhir nie macam-macam sangat dugaan demi dugaan. tapi redha ja sebab dah tertulis kan.setiap dugaan ada hikmah.mungkin ada himah yang tersembunyi yang kita tak nampak .
nasib ada kawan-kawan yang ambik berat dan cuba nak happy kan saya balik..
ada someone cakap jangan la rungsing. esok nak jumpa SV tue baca alfatihah sambil membayangkan muka dia.doakan semoga dia lembut hatu dan layan kita macam biasa. insyaAllah..yang paling penting YAKIN.thank for ur advice.even you dont know i write ur quote for my blog. thank again coz give me a spirit..who that person??of course SECRET..
alamak speaking london la plak.tue la bila jiwa kacau dan serabut mula la jadi weng sekejap..ehhehhe..

hopefully tomorrow will be ok..insyaAllah.

bye..nak tido dah..mata pun layu.otak pun dah cakap sudah-sudah la zatil give me a break..dari semalam tak tido.jangan kena migrain sudahhhh laaa..kuangkuang..

assalamualaikum...

Friday, 7 December 2012

mewarna

asslamualaikum

dah lama tak update blog..pada hal ada keja kena buat.tapi bila dah tak mood nak buat kerja nie.mula la wat aktiviti macam mewarna kan..time kecik-kecik masuk pertandingan mewarna tapi tak penah menang. mewarna pun tak pandai..hahhahaha

benda nie jadi bila housemate saya sorang nie.tersilap beli inai.dia nak pakai inai merah.alih-alih beli inai hitam.so, tak tau nakw at pa dengna inai tue.sorang lagi housemate saya nie.pandai melukis.pada hal saja-saja nak lukis.nak test inai sebenarnya.sorang-sorang mintak dia lukis. bunga la, katak la,.of course la saya mintak bunga ros. saya sangat suka sangat dengan bunga rose & bunga tulip.tapi kawan saya tue tak pandai lukis bunga tulip.

petang ini plak.mai mood nak mewarna semua benda tue..pa lagi.mintak la warna dekat sorang lagi housemate. dia cakap tak dak warna pensel.dia bagi crayon.crayon pun crayon la.janji dapat warna. highlight & semua pen warna semua keluar tadi..best plak dapat mewarna nie.dah lama tak mewarna kan...hihiih..





Monday, 3 December 2012

happy besday baba

assalamualaikum

happy besday baba yg ke 59..tarikh besday baba 30.11 hari tue.tapi tak sempat nak tulis..kelam kabut nak hantaq thesis punya pasai..atin doakan baba cepat sembuh dan boleh jalan seperti biasa balik

sebelum besday baba,baba tiba-tiba tak boleh jalan.sampai masuk wad. tak penah wat keja gila balik on the spot dari shah alam ke kedah.nasib la pikah ada boleh ntaq pi stesen bas. beli tiket pagi jumaat kui 10pagi. kalau time arau dulu tak pa gak la nak wat keja gila cam tue. nie dari shah alam.nasib ada tiket.kuangkuang.pada hal plan nak balik pas hantaq 1st draft. tapi dah susah hati.balik gak la kan.

sampai ja shahab perdana terus p hospital.perut pun lapaq sebenaq nya.tapi malas nak ambk port.hehehe...doktor cakap otot kaki baba maybe lemah sikit.tapi pelik gak napa tiba-tiba otot kaki kita boleh lemah kan??persoalan dari hari tue lagi.tapi sampai sekarang xdapat jawapan..huuhu
nie la baba saya..gambar nie time konvo dip

ok la..sampai sini dulu..




Wednesday, 21 November 2012

thesis again

assalamualaikum

pagi nie masih bertungkus lumus mengarang untuk thesis lagi..adoi la..dah sakit kepala dok ngadap benda nie.tapi kena terima je la.nama pun student kan.redha je la.

saya wat thesis sai GIS..mesti tertanya kan pa tue GIS??GIS nie kalu translate balik dlm BM sistem maklumat geografi.keja dia ngadap laptop.hehhe...xdak la..keja GIS nie memang best kalu orang tue betui-betui minat..benda paling dalam GIS nie kena ada attribute dan spatial..pa tue attribute??spatial pa plak??

ok..attribute nie segala maklumat yang berkaitan geografi untuk muka bumi kita.contoh la rumah kita. dalam tue ada maklumat cam owner rumah, berapa bilangan dalam rumah. coordinate rumah, alamat rumah.boleh letak macam-macam dalam tue..paham x??

spatial plak bentuk muka bumi kita.contoh dia rumah kita tue la.bentuk rumah kita.tue la spatial..paham? jap lagi saya bagi contoh gambar ek..

back to basic..kahkah..merewang jauh betui.bila otak biul kejap nak ngarang thesis jadi cm nie la.tajuk thesis saya tentang nak mapping location fish cage untuk jabatan perikanan. data semua dah ada. tingai data dari nautical chart ja..adoi penin la..mana nak dapat data tue..dah la area pulau ketam..huuhuuh...data entry semua dh siap. tingai  nak export ke geodatabase ja dam produce mapping.

tapi dah 2 3 hari gak dok edit data dan edit mapping. harap-harap semua ok.orang perikanan pun puas hati. takut gak.wat keja untuk orang.takut tak puas hati.jenuh la.kalu orang xpuas hati nie..

 nie la attribute..

nie plak spatial
 
 
nie plak map yang dah buat ckit..saja xnak letak sekali legend


sila bagi komen untuk map nie..terima kasih

Saturday, 17 November 2012

THESIS

cepat ja kan dah nak habih bulan 11..tingai berapa bulan ja lagi nak habih kan degree..semoga lulus dengan cemerlang..insyaAllah..bila dah masuk hujung-hujung nie..mula la kelam kabut dengan thesis kan..nama entry pun THESIS kan..bila sebut sai benda nie..memang nightmare untuk semua student GEOMATIK..mana tak nya.nak proses data la, writing thesis la.macam-macam la.mau penin gak dengan benda nie..kadang-kadang terpikir gak napa xdak praktikal time final year degree cam diploma dulu..sepatutnya ada la kan.kata pun lepas degree nak keja..ok, that my opinion. tak dak kaitan dengan hidup tau mati...hiihihih

back to story la zatil..jangan nak ngarut lebih sangat..punya la gigih ceq nie dengan kawan ceq lagi sorang nie..nama dia pikah.kawan since dari diploma penah jadi roomate dan sekarang classmate..lama kan?? napa ceq kata gigih sangat tue.nak wat thesis punya pasai la kan.kami nie sanggup mai library shah alam.tapi best sangat environment dekat library nie. dah la kerusi ngadap tasik.tak cam library biasa. walaupun ceq nie bukan la kaki library sangat.time PMR & SPM ja rajin p library. masuk dip & degree memang pemalas sangat..masuk library mesti ngantuk..xtau napa.

rasa cam nak bawa bantal ja masul library nie..kalu boleh tue nak ja baring-baring kat rumah..tapi mana boleh..open kot..nanti orang kata anak dara pa la plak nie.

jom sambung wat thesis balik..

 nie view dari tempat duduk ceq..

nie la pikah dok tekum ngadap laptop dia

nie tempat duduk dia..sory la malas nak bangun snap picture lebih-lebih


nie ja gambar yg boleh share..orang wat keja..xkan kita nak snap picture lak kan..tak leh nak tangkap gambar dari view tempat duduk yang ngadap tasik..full house kat situ..kami dua pun dok tengah-tengah dekat rak buku ja..nasib ada kerusi panjang nie..hehehe

byeee
assalamualaikum

Saturday, 3 November 2012

kembali ke shah alam

cuti raya haji seminggu pun dah habih..kena la balik kat shah alam..sebenarnya malas nak balik.tapi dah ada tanggungjawab sebagai student kena la balik kan.balik nie kena la siap kan keja-keja yg xsiap lagi.. assignment & thesis..aiyo..paling penin dengan thesis..zatil kuat kan semangat nie final sem dah kan..FIGHTING FOR THE LAST SEM..

Friday, 19 October 2012

thesis o thesis

penat la dengan thesis nie.nek tension pun ada gak..xpe la..sabar je la zatil ek..sem nie ja last.wat betui-betui k.lagi pun cuti pun tak lama dah kan..boleh relax-relax kejap kat rumah..

xtau nak tulis pa lagi..
tata

Saturday, 13 October 2012

sekarang kerap sakit kepala

tak tau la napa sekarang kerap sangat sakit kepala..kalau makan pun mesti rasa nak muntah.tapi tak muntah pun..Ya Allah, kenapa dengan aku nie.sakit kepala berdenyut-denyut ja..

Friday, 12 October 2012

alhamdulillah

Allah pertemukan kan kami di fb. Allah juga membuka pintu hati kami yang masing-masing tertutup. Allah juga pinjam kan dia untuk 2 tahun setengah nie.. tapi sepanjang perkenalan kami 2 tahun manis n pahit tetap dilalui bersama. dia xpernah abaikan saya. Alhamdulillah saya di kenal kan dengan orang yg ikhlas n baik sangat.tp Allah lagi sayang kan dia dari kita. saya redha dengan pemergian dia.walaupun xsempat utk bertunang ngn dia. sepatutnya bulan depan dia nak masuk minang.tapi hajat tue kesampaian. segala kenangan tetap menjadi ingatan.

al-fatihah buat dia

Monday, 8 October 2012

rasa nak marah sangat

malam nie rasa nak marah orang betui2..tak paham ka orang dok buat keja..nak video call pa jadah tau.angin aku 1 badan.aku dok serabut.dok video call..nie yang rasa nak ja lempang orang xpasai2 malam nie..kalu nak sangat rasa lempang buat la perangai cam tue.aku serabut dok tambah serabut lagi..sabar je la

Wednesday, 3 October 2012

confuse

napa time macam nie awak hadir balik dalam hidup saya..awak nak uji saya apa lagi..saya tau family kita memang rapat & kita pun rapat dari kecik lagi.setiap kali saya dengar nama awak n terserempak awak dengan awak.hati saya mesti berdebar.kalu dah memang jodoh kita.saya terima sepenuh hati saya. saya tau awak manja orang nya. saya kasar awak. saya mintak maaf kalu dah buat awak kecewa dulu. tapi saya tak tau saya patut terima awak ke tak masa nie. saya dah confuse. i hope u understand. saya tau awak pun tak boleh lupakan gf awak lagi. awak ubatkan la hati awak dulu..

Sunday, 16 September 2012

makan-makan

hari nie anak sepupu wat makan-makan kat rumah dia..ambik keputusan memang nak pi sana.tapi xdak transport..nak dijadikan ceta..emy nie ank sepupu saya.dia pun mintak tolong member lab dia..segan gak mula2..lama2 dok sembang2 blh masuk gk la walaupun segan gk ckit2..akhirnya smp gak rumah emy..

sampai2 ja..nampak si adriana nie..time raya hari tue..xsempat nak men2 ngn dia..ambik peluang nie nak main2 ngn adriana..pantang dapat tengok budak nie..semalam pun time keluar ngn kawan baik aka sahabat dekat sogo..ada jumpa baby nie comel sangat2.tp xtau la pa yg dia geram sgt dengan saya..keja nak tarik tudung ja..tp xpe la budak-budak kan.

balik pada ceta nie balik.hari nie dapat la men ngn adriana sepuas hati.balik tue singgah jap kat setia ct mall..thank to zaki(kawan emy) belanja mcflurry strawberry..my favourite..heheh..pas tue terus depa ntaq balik rumah...

nie la adriana

baby nie nama dia arif.sgt la aktif

time nie dia ngh tarik tudung..xtau la pa yg dia geram sangat ngn tudung tue


Tuesday, 11 September 2012

kelas

balik shah alam dah lama..hari nie baru p kelas..hahahha..heaven betui bila buat cuti lebih sendiri..kelas petang.boleh relax-relax kat rumah dulu..cepat-cepat la boleh settle hal register subjek nie..dar 28.8 sampai sekarang tak settle lagi..sabar je la.

tau tau nak tulis pa lagi..byee....

Sunday, 9 September 2012

currently at shah alam

sekejap ja rasanya cuti sem..tapi alhamdulillah cuti kali nie agak lama ckit nak bandingkan 2 sem lepas..selalu dapat seminggu ja kan..kali nie dapat la 2minggu..daapt la manja-manja dengan family & semestinya hero-hero kecik ku & heroin tecik si ifah..

bila dah balik shah alam nie mesti la sangat-sangat merindui keletah budak-budak nie..si zakwan suka sangat wat kak dia sorang  ini marah.kalu si zafran suka sangat membuli mak ngah dia nie.kalu si heroin tecik ini suka sangat mintak dukung..sekarang dia ada improvment dah boleh meniarap.wargh sangat la happy bila dengar umi dia cakap dia boleh meniarap.baru 3bulan sangat cepat.mulut pun dah banyak sekarang.habit dia sekarang suka sangat menjerit..

dah balik shah alam nie nak settle kan thesis asalnya...of course la buatkan.pi jabatan perikanan hantar surat semua.minggu depan kena jumpa puan tue balik..harap-harap cepatla dapat data..boleh buat next step..hahaha..

hujung minggu nie nak wat pa ek kat rumah??buntu sekejap..esok dah start kelas..tapi register subjek pun xhabih lagi nie..macam mana??

perubahan ifah dari umur sehari sampai sekarang..

cute kan saya..now 3 month 

nie si abg ifah, zafran aka afan..

nie bila dapat makan kek tak ingat dunia dah

nie zakwan.kalu dapat makan kek tak ingat dunia..

bila hp kat tangan si afan nie.dia buka camera.nie hasil dia.

Monday, 3 September 2012

happy besday to me

2.9.2012 dah genap umur 23 tahun..sekejap ja umur 23 tahun..rasa cam baru ja habih sekolah menangah.hahha..perasan muda..
nak ucap terima kasih banyak-banyak dekat family especially mama,baba,kak & adik2 celebrate besday.hari tue dh sambut makan kek ngn kak & abg ipar..semalam sambut dengan mama,baba & adik-adik makan kfc..tak lupa gak dekat kawan-kawan sekolah, kawan-kawan u &  kawan-kawan dalam fb yg wish besday..terima kasih banyak-banyak

Monday, 27 August 2012

Wednesday, 15 August 2012

tamat sudah

semalam tamat lah survey camp untuk kami yg budak part 6..
kenangan manis & pahit dah macam2 di lalui bersama
survey camp nie yang terakhir utk batch part 6
semoga pengalaman & kenangan manis bersama menjadi kenangan yg terindah semua
survey camp wat kita rapat & kenal satu sama lain

selepas habih test software..malam tue group saya keluar berbuka puasa sama2
berjimba-jimba la dgn bdk group kan..
kami makan dekat sri percik..makanan kat situ yg sedap nasi beriani aym percik.
si taiko din,hasrul n wan k makan aym percik.
big boss & nad makan kentang goreng ja.sbb dh kenyang kan..
so, saya, zura & kak jat yg kebulur tahap gaban nie ambk nasi beriani ayam ppercik
sapa2 nak p dekat kedai tue..sila la try nasi beriani ayam percik..
sedap gk & ayam dia besar gk la

lepas makan kami pun p la klebang sebab nak cari baju raya kan..
dekat situ ada uptown klebang.
macam2 baju ada.tapi ada yg cm mahai ckit la..
nasib la dh beli jubah siap2..kalu x rambang mata gk la..
punya la jalan dari hujung kedai sampai la penamat kedai.xdapat hasil gak
kami pun gerak p uptown taman cempaka.
kat situ uptown dia lagi besar.
penat gak jalan tue pun xhabih pusing gk.panjang sangat
kami balik dengan tangan kosong.

nie la nasi beriani ayam percik..

Friday, 10 August 2012

kenangan


survey camp kali nie terpisah dgn group lama
rindu dgn group lama sebenarnya..
blh gelak & gurau sama2..
rindu sangat
semalam semua free & dgn ambk kata sepakat nk berbuka posa bersama
bdk2 laki bg tugas kat kami yg perempuan nie masak utk berbuka
mentang2 la kami 3 org ja perempuan..
tp xpe la..xksh pn nk masak..
kami keluar berlima ketua group emkay, saya, ida, kerol & kak ana..
p shopping barang mentah kat tesco..
best plak p shopping ngn bdk group sndri..happening sgt..
pas nie mesti rindu moment nie..
menu berbuka ilham dari adik kerol kita
sambal udang, kailan ikan masin & ayam goreng berempah..n paling best bos sendiri buat air soda bandung ais..mmg sedap..
so, kami  yg perempuan balik2 dri tesco terus masak
pas maghrib kami ber7 berbuka posa sama2..
best dpt berbuka posa..tengok muka sorg2 lapar btui..

malas nk ceta panjang g..bwh nie gambar yg sempat tangkap


semangat muka sorang2 nk makan..

yg paling tinggi tue bos..dia la yg wat air bandung soda

lauk yg kami sediakan..sedap kan..jgn terliur sudah

kenangan utk group kita..pas nie susah nak jumpa..ye la tingai 1 sem g kan..harap2 kita xkan lost contact..

Sunday, 5 August 2012

mr. syabu

kesian kat mr. syabu..
dh berapa hari xpedulikan dia..
sory my dear xsempat nak nak ambk berat..
pas habih survey camp blh saya bagi tumpuan kat awk ek..
hehehe
mesti tertanya-tanya kan sp 2 mr. syabu..















nie la mr. syabu

hujan

kat melaka sekarang hujan ja dri pg smp petang
memang best cuaca sekarang nie..
tp paling xbest utk2 bdk2 survey camp cam kami..
nk wat keja ssh la.kalu hujan selalu..
harap2 ada matahari nanti..senang nk wat cerapan matahari nanti..

Saturday, 4 August 2012

rindu

rindu sangat2 masakan mama..
nak cepat balik kedah..
huuhuhuhu
:'(

Thursday, 2 August 2012

GPS

hari nie dpt task baru..GPS...
1st day cam besa la..main2 dengan alat GPS
group saya dpt alt GPS nama dia Magelan..
punya la besar alat dia..dh mcm senapang gajah bak kata P.Ramlee
hehehe..

semua orang excited & pelik tgk GPS nie..dengan tinggi plak 2.org kurang ketinggian cm saya nie alamat xsampai la...hehehe

rindu

bila mlm2 cm nie xleh tido..mula la rindu kat family..
xsbr nak balik kedah..

zatil bertahan ckit ja lagi..xlama g dah nk hbh survey camp

~mood: sayu n sedih~

Wednesday, 1 August 2012

bubr lambuk



nie la bubr lambuk hasil bdk2 sc geomatik..

kepada warga melaka yg dpt bubur lambuk dri hasil kami 2..selamat menjamu selera..

hari nie wat bubur lambuk

petang nie kat kami warga sc geomatik yg ada survey camp kat melaka wat bubur lambuk
excited gk..xpenah wat kan..
harap2 semua berjalan dengan lancar

selamat berpuasa semua

happy besday adik

hari nie besday adk zul yg ke 19..walaupun tiap kali jumpa mest nk gado2.besa la kan adk beradik.kejap baik kejap gado.tue yang wat kita rapat kan.
bila lama xjumpa.rindu plak kat dia.
miss u so much adik zul
belajar rajin2

nie la gambar adk sorang nie..

Tuesday, 31 July 2012

welcome

1st time nk wat blog..nie semua sebab kan kwn bek sy sorg nie..
dia la nie srh wat blog..
tiba2 ja teringin nk menulis